Gårdagens middag:) Recept...
Helstekt fläskkarré
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Portioner: 10
Ingredienser
2-2 1/2 kg benfri fläskkarré
Marinad
>1 dl kinesisk soja
>2 msk grillkrydda
>2 msk timjan
>1/2 dl rapsolja
>ev några droppar hickory liquid smoke (essens som ger rökig smak)
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse.
2. Häll på marinaden så att allt kött täcks. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, men gärna över natten.
3. Sätt ugnen på 175°C. Ta upp köttet ur marinaden. Lägg det i en långpanna, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter (innertemperatur ca 80°C). Pensla över glaze ett par gånger under tillagningen, spara lite till serveringen.
4. Låt köttet vila 15-20 minuter. Skär upp köttet och fördela resten av glazen över
FÖRBERED:
2-3 dagar före: Koka ananasglaze. Blanda marinaden till köttet.
Dagen före: Marinera och stek köttet. Täck och ställ kallt.
2-3 timmar före servering: Värm köttet i 1-1 1/2 timme i 100°C. Skär upp köttet vid serveringen och pensla över resten av glazen.
Ananasglaze
Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat
Ingredienser
>1 1/2 dl krossad ananas
>2 dl sweet chilisås
>3 msk whisky
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sjud ett par minuter. Låt svalna.
Chilipastasallad
Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Portioner: 10
Ingredienser:
>500 g pasta
>2 dl lätt crème fraiche
>3 dl gräddfil
>2 paprikor
>1 rödlök
>5 vårlökar
>250 g kokta kidneybönor
>3 avokador
>1/2 dl grön sweet chilisås (eller se tips)
>salt, peppar
Gör så här
1. Koka pastan och låt svalna. Blanda crème fraiche och gräddfil.
2. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och strimla rödlöken. Strimla vårlöken.
3. Låt kidneybönorna rinna av. Kärna ur avokadon och skär avokadoköttet i skivor. Blanda alla ingredienser, tillsätt 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Vänd sist ner avokadon. Serveras gärna till helstekt fläskkarré och röd sallad med nötströssel.
FÖRBERED:
2 dagar före: Gör inköp. Koka pasta och skär grönsakerna till pastasalladen, förutom avokadon.
Dagen före: Blanda pastasalladen, utom avokadon. Ställ kallt.
3 timmar före servering: Ställ fram att bli rumsvarm. Tillsätt avokadon. Vänd i lite mjölk om pastasalladen blivit stabbig strax före servering.
Tips
Om man inte hittar grön sweet chilisås kan man ta röd sweet chilisås och ev tillsätta finhackad jalapeño eller annan chilifrukt till lagom styrka.
//Therese